verveel jij je wel eens op zondag of hebben jullie ouders iets gepland. Dan dit even lezen.

Hallo iedereen

 

Ik kom weer met iets nieuws. Ik ga vanaf nu ook op zondag namiddag kinderen een leuke tijd buiten geven. Wel in kleine groepjes max. 6 kinderen. Handjes ontsmetten en je goed vuil maken hoort erbij. Zit jij in het 1ste leerjaar en heb je wel zin in avontuur. Dan neem contact op met ons. Zeer maatschappelijke prijs. Regio lummen, diest, linkhout, beringen, berbroek Stuur even een bericht of eventuele vragen door via WhatsApp naar 0486036497 

Uitstappen in eigen land

Ik krijg heel wat vragen over leuke activiteiten in eigen land. Zowel Limburg als Ardennen. Ga niet allemaal naar de kust. Ardennen geeft ook verkoeling op een warme dag. Zoek een rivier of stroming er zijn er genoeg. Hoëgne of ninglingspo zijn al heel mooie plaatsen voor een beetje verkoeling. Ook een goede geo-cach in de ardennen maar niet te ver zou ik zeggen traces of war. Kort aan Barack de friteur. 

Kapel van de weerstand, zijn ook hele mooie wandelroutes. Misschien kom je de paarden tegen of een ree. This in ieder geval een mooie plek in Limburg.

Er zijn zoveel mooie plekjes te ontdekken binnen België. Waarom willen we dan allemaal naar de kust?

Volgend jaar gaan we proberen om met tent op vakantie te gaan. Word weer een nieuw avontuur.

Je mag me daar altijd over mailen. Het is er heel mooi en het hoeft niet veel geld te kosten. Maar iedereen vind iets anders leuk vandaar ik je liever tips geef via mail. Zeg wat je leuk vind en welke regio en wie weet kan ik je verder helpen.

 

Corona en thuis zitten

Wat kun je doen met kids? Geo-caching is leuk, op schatten tocht. Elke dorp heeft er wel.

Pinterest vind je ook natuur zoektochten om samen met de kids te doen. Maar ook knutseltips en vele andere dingen.

Kiddies even samen dansen met je kids (youtube).

Fietstochten of samen groenten en kruiden kweken kan natuurlijk ook.

Gymfed vind je nog meer sport filmpjes om thuis te doen.

Maar ook al zijn er zoveel dingen het maakt het er niet makkelijker op. Onze uk is 6 weken thuis geweest dan terug gekeerd naar school. Niet omdat het niet lukte met de leerstof maar het sociale. Hij begon van alles bang te worden. Nu eenmaal op school gaat het prima enkel zelf door de poort gaan vind hij heel moeilijk. Je kunt ook niet constant gaan wandelen of hetzelfde doen dat worden ze zo beu. Verdeel leerstof en wat te moeilijk is laat je links liggen. Nu als ze naar school gaan krijgen ze ook gewoon les, welke leeftijd ook. En ze kunnen bij hun vriendjes zijn. De structuur komt terug en jij als ouder kan weer adem krijgen. 

Nu hou in je achter hoofd tot er nieuwe lockdowns gaan komen. Zorg dat je altijd genoeg knutselmateriaal en het nodige in huis hebt. Zodat je gewoon verder kunt. Leer uit deze lockdown.

Kerstvakantie

We hebben gekozen om het sober te houden. Geen feestjes. Wel een boom dat is al veel. Natuurlijk zijn er enkele pakjes. Voor de rest uitslapen en eten. De week van nieuwjaar gaat hij halve dagen op kamp. We hebben voor een vertrouwde omgeving gekozen, zwemkamp. Zo komt hij weer een beetje in ritme.  

Half weg herfstvakantie

We zijn al druk bezig geweest. We zijn naar plopsa-co geweest, beter met warm weer doen. Het is een klein park, inkom te duur voor wat het is. Trein buiten het park was super, een echte aanrader.

Dan 3 dagen taekwondo-omnisportkamp, was pittig voor een 5 jarige. Maar wel heel leuk. Kan het iedereen aanraden.

Daarbij heeft hij ook nog privé zwemles gehad. Nu gaan we het sport voor de rest van de week achter ons laten. Nu komt nog wondergrond en spiekpietjes. En niet vergeten uitslapen, dat hoort erbij.

Herfstvakantie

Eerste vakantie komt eraan, dus weer op zoek naar een opvang of kamp. Deze keer loopt het niet zo vlot als anders. Met half dagen kamp ben ik niets dat krijg ik niet gecombineerd met mijn werk. We hebben er eentje gevonden taekwondo-omnisportkamp. We gaan het eens uit proberen. 

Voor kerst en nieuwjaar vakantie zijn we nog aan het puzzelen. 

Wie nog opzoek is kan ook eens kijken bij sportspetters, eigen wereld beringen, bazarts lummen, hasselt sport. 

Kids leren veel op kamp en hebben er meestal een heel leuke tijd. We maken de begeleiding wel opvoorhand duidelijk tot hij autistisch is. Dit is meestal geen struikelblok. 

Niet vergeten dingen en eerste schooldag

Zomer zit erop. Heeft iedereen er aan gedacht tot je de kampen kan door geven aan de ziekenkas. Dan krijg je 5 euro per dag terug betaald. 

Ook de inschrijving bij de sportclubs zijn begonnen. Je kunt eenmalig 15 euro terug betaald krijgen als je een attest binnen brengt op de ziekenkas.

Alle beetjes helpen, niet waar?

Hopelijk is de start vlot verlopen op school. Bij ons is alles vlot verlopen. De eerste overleg vergadering op school staat al ingepland. De sporten starten ook allemaal langzaam op. Zo komen we rustig helemaal in onze routine weer. 

Zomervakantie

Het was een heel geknutsel voor opvang te zorgen voor mijn zoontje met ass. This gelukt op 1 week na. De eerste week gaat hij turnen bij sta paraat. Daarna nog kampen bij hasseltsport en ideekids. Natuurlijk ook zijn dansclub doet een kamp week. Tussendoor gaan we ook nog op vakantie. Alles in structuur met symbolen en foto's. We proberen zoveel mogelijk de structuur van school te behouden. Ook knutselen we en oefenen we verder zodat we in september een vlotte start maken.

Ook op mijn werk heb ik met mijn uren moeten schuiven. Maar dat verliep zonder problemen. 

Ondertssn zijn we bijna aan het einde van de vakantie. Even een evaluatie. 

Week1 turnkamp sta paraat groot succes, vond hij heel leuk.

Week2 zwem/mm/crea kamp hasselt sport altijd leuk

Week 3 op safari! Ideekids hasselt, heel veel bij geleerd over dieren.

Week4 en 5 op vakantie en thuis

Week 6 tennis/mm kamp afzetten werd moeilijker maar eenmaal bezig ging alles prima.

Week 7 danskamp cosmo hasseltsport, veel geknutseld en gedanst.

Week 8 bubbels en bellen kamp ideekids bokrijk. Dit vind hij een super kamp.

Week 9 word nog een danskamp

We hebben gezorgd voor veel variatie zodat alles wat aanbod kwam. Ook is de combinatie met mijn werk prima verlopen. Elke dag maken we nog oefeningen zodat er een goede start is in september. Iedereen veel succes.

 

Paasvakantie en terug werken

De eerste week hebben we alle controles gedaan, allergie testen, tandarst, enz. We doen dit elk jaar in de paasvakantie zodat er hier ook een structuur is. 

De 2de week gaat hij terug op kamp zodat hij terug in de school structuur zit. Na de paasvakantie ga ik terug werken dit heeft al voor de nodige stres gezorgd bij mijn zoontje.

Heb bewust gekozen om er toch te zijn voor hem dus ga werken onder de schooluren zodat ik hem kan brengen en halen van school. Zo heeft hij er normaal weinig last van en blijft hij in zijn structuur.

Dit is een bewuste keuze, omdat ik mijn zoontje met ass veel kansen en mogelijkheden wil geven.

Krokusvakantie en

This weer schoolvakantie, voor een kind met ASS een moeilijke periode. Daarom kies ik ervoor om de structuur te behouden. Elke dag staan we op hetzelfde uur op als een gewone schooldag. Dan vertrekt hij op kamp. 

Hij is heel sportief dus is het ook heel makkelijk om iets te vinden. Deze keer ging hij voor een zwem/multi-move/crea kamp. Op het einde van de week kan hij een zwemdiploma halen, altijd mooi meegenomen.

En ook in de weekends proberen we vervangingen te vinden, bv, normaal zaterdag turnen nu schaatsen. Zo zal hij volgende week weer heel makkelijk in zijn normale structuur vallen. 

Succes allemaal

Gym-fundag palfit

Feestdagen

Zo hopelijk is bij iedereen de rust weer gekeerd na de feestdagen. Eerst afkicken van de stress volle feestdagen en daarna de nieuwe planning onder de knie krijgen. Het is echt wel veel gevraagd voor een kind met ass. School die weer nieuwe dingen introduceert. Uren die weer veranderen in zijn vrije tijd. En dan hebben de ouders het toch zwaar te verduren. Gelukkig zien we ze graag en nemen we het erbij.

School is nu bijna 2 weken terug bezig en nu begind mijn mannetje pas tot rust te komen. We hebben nieuwe autiplan opgesteld en de eerste was geen succes. Maar de aangepaste versie werkt weer prima. Op naar Pasen.

Clavis spiekpietjes

Vergeet zeker niet met jullie uk naar de spiekpietjes te gaan bij clavis. Inkom 6 euro ook de ouders betalen. Gewoon binnen gaan langs de winkel en daar betalen. Wij zijn geweest en was heel fijn.

Activiteiten clavis herckenrode

School joepi

School is terug begonnen en we gaan er weer eens invliegen. Voorlopig gaat alles prima op school. Ook starten de sportclubs terug op. Probeer nog wat sportclubs bij te voegen omdat er veel volledig vol zijn. Zodat je toch nog iets leuks kunt vinden. 

Terug naar school

Maandag met z'n alle terug naar school. Wij hebben een aftelkalender gemaakt en zijn ook eens langs geweest in het klasje. Een knip beurt bij de kapper. Ook hebben we een nieuwe boekentas gekozen.

De picto's hangen weer op om in de routine te komen. Er word nog een laatste cheklist door gevoerd van de activiteiten na school. We bespreken dit nog even samen, zodat alles duidelijk is.

Dit weekend starten al veel activiteiten weer op, ook voor mijn kleine uk. 

Met volle goede moed op naar 1 september. 

Labels voor op schoolspullen

Ben je op zoek naar gemakkelijke labels voor de schoolspullen van je kids neem dan zeker een kijkje bij mynametags. Ik neem altijd de zelfklevende, werkt super.

Potjes training

Potjes training de grootste nachtmerrie voor sommige. Ik was zo'n ouder waar het niet bij lukte, werd gek ervan.

Je begind pas als je kind kan uitleggen wat het verschil is tussen een pamper en een onderbroek. Tegen die tijd is hij of zei al naar school aan het gaan, dus neem 1 week vrij. En je kind krijgt een week vrij van school. 

De eerste dag begin je tegen 15u een onderbroekje aan te doen. Je zult al rap merken tot je met de dweil kunt klaar staan. Soms willen ze dan ook geen droge kleren is geen probleem laat maar lopen. Tegen bedtijd doe je een pamper aan.

Dag 2 smorgens onmiddellijk naar de wc en onderbroek aan desnoods laat je hun kiezen. Denk niet tot er geen ongeluk gaat gebeuren, ze moeten hun concentratie heel goed gebruiken en als ze moe worden dan word het ook moeilijk. Vraag zeker na 1 uur als ze moeten plassen herhaal dit indien nodig alle 30 minuten. Maak goede gewoontes bijvoorbeeld voor vertrek gaan plassen, 15 minuten na het eten naar wc. 

Dag 3 alles zou vlotjes moeten verlopen maar ongelukjes horen erbij.

Blijf vooral volhouden de aanhouder wint, geen pampers voor bedtijd. Je zult je in die week zeker al eens kwaad gemaakt hebben maar beloof hem of haar iets heel belangrijks. Bv mijn zoontje wou graag op kamp in de zomer maar dan moest hij zinnelijk zijn anders mocht hij niet mee. Dus doet heel goed zijn best zodat hij toch kan gaan.

Ik denk ook tot het gestalte en het gewicht van het kind hier een rol spelen, mijn zoontje zijn blaas was 6 maanden geleden te zwak bij controle. Nu is hij 3 jaar en 8 maanden en lukt het wel. Hij is ongeveer 92 cm en weegt een 12kg. Wat ook een rol heeft gespeeld is dat hij autisme heeft. Hij is misschien laat maar hij is nu ook ineens savonds droog, hij word gewoon wakker en roept me tot hij moet plassen. 

Uiteindelijk hebben we een week geoefend zodat ook de structuur goed zat en dan terug naar school. We zijn maandags iets later naar school gegaan zodat hij trots tegen ieder kindje en zijn juf kon vertellen tot hij droog was. Zijn momentje. En op school ging het ook prima, ondanks ik me zorgen maakte.  

Geef extra onderbroeken, broeken en t'schirten mee in de boekentas, ongelukjes zullen gebeuren. Is niet erg.

Ter info ik ben tijdens de training niet met hem thuis gebleven juist de eerste dag. Hou gewoon in je achterhoofd tot je hem of haar toch alle 1u30 laat plassen gaan. En na een grote hoeveelheid drinken 15 minuten. Dan zal het wel vlot lopen.

September een nieuwe start

Zoals jullie al gelezen hebben heb ik een hele zoektocht gedaan voor te weten wat mijn zoontje met ass nodig heeft. We hebben een gewone school gevonden die alles ondersteunen met picto's. Maar ook hier word de kini en alle andere hulpverlening erbij betrokken. Ook heb ik kunnen regelen met clb tot er iemand komt van het ondersteuningsnetwerk. Mijn zoontje is al een half dagje gaan kijken en wil heel graag op zijn nieuwe school beginnen. Ook is er veel meer structuur zodat hij altijd duidelijk weet wat van hem verwacht word. De middagspeeltijd mag hij binnen een beetje gaan rusten indien nodig. Denk wel tot we zo een goede nieuwe start nemen.

Het boekje voor deze week

Noortje in de tuin

Met dit mooie weer is dit boekje echt wel toepasselijk. 

Het is een boekje vanaf 18 maanden. Het is een boek van uitgeverij clavis

Snot en slok

De avonturen van snot de slak

Het gaat over anders zijn en erbij willen horen. Aanbevolen leeftijd is van 0 tot 7 jaar.

Het boekje van vorige week

Gijs en zijn hurzels

Het is een boekje van clavis en de aanbevolen leeftijd is 4 jaar.

Ik ga elke week een kinderboekje in de kijker plaatsen.

Hoe maak ik een goede planning voor mijn kind met ASS? Het is soms moeilijk om het evenwicht te vinden tussen thuis en op school. Savonds na school ontplofte vaak mijn zoontje. In een vakantie periode ben ik beginnen te puzzelen. Ik ben in het buitengewoon onderwijs gaan kijken wat mijn zoon nodig heeft. En me de vraag gesteld wat is belangrijk.

Nu dit is het geworden;

Maandag volle dag school en bij goed weer met fiets naar school.

Dinsdag halve dag school en bij goed weer met fiets naar school.

Woensdag geen school maar namiddag zwemles en kini.

Donderdag halve dag school bij goed weer met fiets naar school.

Vrijdag ganse dag school en bij goed weer met fiets naar school. Savonds gaan we nog samen zwemmen.

Zaterdagochtend turnles en 1 maal per maand namiddag knutselen.

Zondagochtend multi-move en namiddag een leuke uitstap.

Ook geen uitstappen of kampen met school. Thuis oefenen we nog een beetje met oefenboekjes en squla. Maar alles op zijn thempo en met picto ondersteuning.

 

Sport met kids die ASS OF ADHD hebben

Kinderen met ASS OF ADHD kunnen perfect sporten net zoveel als een gewoon kind. Geef gewoon genoeg structuur en indien nodig pas je de voeding aan. Natuurlijk ook genoeg slaap.  Ze leggen sociaal contact met andere kinderen. Ze ontwikkelen een goede moteriek wat zeker belangrijk is voor een kind met ASS. En mijn zoontje zegt altijd tot zijn hoofd dan stopt wat heerlijk voelt. Hij gaat zelfs naar de kini waar hij ook oefeningen krijgt voor zijn moteriek en daar leert hij ook ontspannen. 

Door te sporten ontwikkelen ze hun moteriek en dat hebben ze weer op school nodig. Leren schrijven, leren lezen enzovoort. Ze moeten al zoveel extra moeite doen in school en wanneer hun moteriek goed ontwikkeld is, is het toch iets minder moeilijk. Ze leren heel veel bij door te sporten. En het is ook nog eens gezond.

De kinderen van tegenwoordig zitten al genoeg voor de tv of pc of gsm enzovoort. Ze hebben vaak al een probleem van overgewicht en zijn totaal niet uitgeslapen. Bij mijn zoontje op school laten ze de kinderen elke dag 1 km lopen. Hun prestatie in de klas gaat daarmee omhoog. Dus laat het je niet wijs maken maar sporten voor een kind is echt gezond.

School/ m-decreet

Hoi allemaal mijn zoontje heeft ASS TYPE 9 

Er zijn de laatste tijd heel wat dingen mis gelopen op school. Dingen die een moederhart pijn doen. Maar daar door stapelde zich de problemen thuis ook op. De juffen waren overtuigd er kwam geen hulp voor mijn zoon. Terwijl de gesprekken met mij en CLB nog moesten plaats vinden. 

Ben dan zelf opzoek gegaan naar een mogelijke oplossing maar daar kwam ik dat geweldige m-decreet weer tegen. Dus nu moet ik alle stappen door lopen en krijg ik mijn zoon niet ingeschreven in een andere school.

Stap 1 ik ben als ouder zelf moeten gaan zeggen wat mijn zoon nodig had in bij zijn van iedereen.

Stap 2 nu moet school proberen om deze zorg te beiden.

Stap 3 gesprek met CLB en mij en school dan kan er hulp komen van het ondersteuningsnetwerk.

Stap 4 bekijken hoe dit loopt en als dit genoeg ondersteuning gaat zijn anders moet er een GONbegeleiding komen.

Dus je snapt het verhaal wel een heel gedoe allemaal voor waar te eindigen in het buitengewoon onderwijs. Een gefrustreerde ouder en een zoon die er ergens wel genoeg van gaat krijgen. Nu ben ik die ook zorgt tot hij naar de kini gaat en in de toekomst misschien nog andere dingen die een gespecialiseerde school hem gewoon kan beiden.

Recht in het hart

Was juist in de sporthal. Na het sporten kreeg mijn zoontje een hele grote woedeaanval. Normaal laat ik hem dan rustig doen. Maar nu wou iedereen hem vastnemen waardoor alles nog erger werd. We hebben hem meegenomen naar de trap. Toen besloot de vrouw die aan het netbal spelen was tot ze me kiehard moest aanpakken. Uiteindelijk heeft ze keihard met de deur van de sporthal gesmeten. En dit in het bij zijn van een ganse klas kleutertjes.

Na het afzetten van de kleutertjes op school ben ik terug gegaan. En heb ik de verantwoordelijke aangesproken. Ik heb hem aangesproken op wat er gebeurd is,  wel op een rustige en kalme manier. Ze gaan haar daar over aanpakken.  Ben benieuwd, wie ze ook is volgende week ben ik er weer met mijn zoontje. Misschien moet je eens kijken wat ik allemaal doe voor mijn zoontje bij de hulplijnen. Wat ben ik toch een slechte mama, die al zoveel hulp heeft ingeschakeld voor te weten wat er mis is met hem.

Ik hoop tot je het leest. Niet elk kind is perfect er zijn ook kinderen bij die anders zijn en het is niet aan jouw om te oordelen. Bedankt mevrouw de uitslag van leuven is binnen mijn zoontje heeft ASS type 9. Gelukkig loop ik hier nog rond om mijn zoontje te beschermen van mensen zoals jij.

M-decreet

Ik wou even iets uitleggen wat nogal moeilijk ligt en zeker bij ouders. Het m decreet. Dit staat toe dat kinderen die anders zijn ook terecht kunnen in het gewoon onderwijs. 

Er word te vaak verwacht tot wanneer het fout gaat clb eraan komt met de oplossing. Dit is echter niet zo, als ouder onderneem zelf. Laat problemen niet aanslepen op school maar neem ze serieus. 

En voor ouders van kinderen die niet anders zijn maar misschien heeft hun kind er wel veel last van. Wees begripvol, voor op sommige diensten binnen te komen kunnen er wel enkele maanden over gaan. Je kunt een kind dat anders is niet zomaar veranderen. 

De bedoeling was dat kinderen met de juiste hulpmiddelen en de juiste ondersteuning toch in het gewone onderwijs les zouden kunnen volgen. Maar in de praktijk is dit ver zoek. De meeste leerkrachten weten niet hoe ze om moeten gaan met deze kinderen. Ook neemt dit veel lestijd weg in sommige gevallen. Wat ook een probleem is dat de scholen vaak niet uitgerust zijn voor deze kinderen.

Daarom vraag ik langs beide zijden begripvol te zijn en je kan altijd mijn website door geven.

 

Klik zeker eens door naar mijn hulplijnen

Ik heb de laatste tijd veel tijd besteed aan mijn hulplijnen en nu heb ik er zelfs eentje bij die iedereen goed kan gebruiken. Loop jij vast met jouw kind zinnelijk te krijgen, bekijk dan even mijn hulplijnen. 

Hoop tot jullie de info een beetje nuttig vinden die je hier kunt terug vinden.

Komkommers voor kinderen

Ik kreeg juist een vraag hoe ik mijn komkommers maak omdat de kleine pagaders er weg van zijn.

Nu het is simpel doe in een kom een laagje suiker, leg daar de schijfjes komkommer op. Per laag schijfjes doe ik er terug wat suiker over. Na een paar laagjes doe je er wat azijn over. Nu een paar uurtjes laten trekken.

Eet smakelijk. 

Kleuters sport en leuke activiteiten

Heel vaak krijg ik de vraag hoe kom je toch aan al die info, dus vanaf nu ga ik ze delen.

Het is niet de bedoeling om reclame te maken maar tot jullie alle info die jullie zoeken op de site vinden. Hebben jullie nog andere info voeg ik deze graag toe, dus laat maar weten.

Hulplijnen is als jullie een probleem hebben daar staan verschillende organisaties op die jullie misschien verder kunnen helpen. Ook hier is alle info van jullie welkom.

Tips

Wat kan ik als tips meegeven.

Zorg voor heel veel structuur, zodat alles terug komt op hetzelfde moment. Gebruik foto's of pictogrammen om het ook duidelijk te maken wat komen gaat. Hang ze op een duidelijke plaats. Maak ook een weekschema met symbolen of foto's dat hangt bij mijn zoontje langs het bed. 

Hou vast aan de routine. 

Werk met geuren en verlichte crèmes voor benen en voeten

Werk met een time timers, dat is een wekkertje als je het opzet ook rood aan duidt zodat het visueel is.

En zeg ook tegen je kind als het boos is dat het boos mag zijn, dat is soms al een gerustelling.

Leer de tekens herkennen zodat je kunt handelen (soms zijn grote winkels te druk en kun je zien wanneer het teveel is, zodat je op tijd een rustige plek op zoekt)

Wanneer je als mama je ergens ongerust over voelt, dan doe er iets mee. Meestal zit dat wel goed bij de mama's. Contacteer dan wel een dokter die in dat probleem gespecialiseerd is. Bv mijn kind praat niet maak afspraak bij neus, keel en oor dokter. Iets wat ik geleerd heb is geloof er niet in dat je vaste kinderarts zomaar het probleem ziet. Durf naar een andere te gaan die misschien meer kennis heeft van dat specifiek probleem.

Sport met je kind, het mag zeker 2 uur per dag sporten. En je gelooft het misschien niet maar ook een kleuter mag tot 2 uur per dag sporten. Mijn kleine man is al vanaf 4 maanden begonnen. Eerst met zwemmen maar nu is hij 3 jaar en kan hij het al goed. Je doet er niets verkeerd mee ook al raad kind en gezin dit af.

Aanvaard tot jij je kind niet kunt veranderen, maar hou er van.

 

Dit is een alinea. Klik hier om eigen tekst toe te voegen en te bewerken. Hier kun je jouw bezoekers je verhaal en bijzonderheden over jezelf vertellen.